Mentale modellen

Het meeste van je denken gebeurt op de automatische piloot. Met andere woorden, je denkt niet bewust na over waarom je bepaalde beslissingen neemt. De reden hiervoor is dat bewust nadenken veel energie kost, dus ‘automatiseren’ je hersenen zoveel mogelijk van je dagelijkse denkprocessen.

Als iets in het verleden goed heeft gewerkt, is onze reflex om dezelfde formule te herhalen. Complexe creatieve uitdagingen vragen echter om onconventionele benaderingen.

Mentale modellen zijn denkstructuren die je dwingen om bewuster na te denken over hoe je complexe problemen oplost of moeilijke beslissingen neemt. Er zijn veel bekende modellen, maar je kunt een voorsprong krijgen door een paar belangrijke te kennen uit de verschillende disciplines, zoals uit de natuurkunde, biologie, wiskunde en techniek. Het zijn hulpmiddelen om je denken te structureren en blinde vlekken te voorkomen.

Inversion (mentaal model uit de wiskunde)


Een voorbeeld is omkering. Dit model komt van de wiskundige Carl Gustav Jacobi, die het gebruikte om complexe vergelijkingen op te lossen. Hij realiseerde zich dat deze problemen eenvoudiger op te lossen waren als je ze omdraaide. Moeilijke problemen zijn lastig op te lossen omdat ze zich verzetten tegen eenvoudige oplossingen. Een probleem omkeren dwingt je om er anders naar te kijken, wat nieuwe oplossingen kan opleveren. Als je bijvoorbeeld probeert gelukkiger te worden, kun je nadenken over de dingen die je ongelukkig maken en deze tot een minimum beperken.

“The opposite of a good idea can be another good idea”.

Meer lezen?

Farnam Street is een geweldige bron voor leren en mentale modellen. Net als NessLabs. En hieronder tref je een handig overzicht van Latticework aan dat je kunt gebruiken om je volgende probleem aan te pakken.